HTML

 

Di Vora Anikó 1. éves ( BA) szociológia szakos hallgatóval, aki  két fiatal felnőtt fiú édesanyjaként ült újból iskolapadba, és választotta tanulmányainak a munkájától és eredeti szakmájától igen távol eső szociológiát.Érdeklődési területe a hátrányos helyzetű fiatalok, a fogyatékossággal élő fiatalok, valamint e csoportokat nevelő családok helyzetére irányul. Rendszeresen  sportol,  leginkább  a hosszútávfutást kedveli.   

 

Nyitrai János 1. éves (BA) szociológia szakos hallgatóval, akinek az érdeklődési köre a történelem, a társadalomtudományok és a krimik köré csoportosul.Kutatási témája a Magyarország nyugattól való lemaradásának okaira épül és azért iratkozott be a szociológia szakra, hogy magáról a tudományról is minél többet megtudjon.

 

Sok szeretettel köszöntjük a két új tagot! Sok és hasznos munkát kívánunk a Műhelyben!

 

Szólj hozzá!

 

Megjelent a 2016-os Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat pályázati felhívása.

A február 5. és 7. között lezajló esemény meghirdetője és lebonyolítója a Magyar Népművelők Egyesülete, akik határon túli magyar szervezetek jelentkezését is várják. A rendezvény fővédnöke dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.

Az idei Kultúrházak éjjel-nappal programsorozatot 2016. február 5. és 7. között rendezi meg a Magyar Népművelők Egyesülete. Partnerként a Cseh Tamás Program, a Hagyományok Háza, a KÓTA – Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Kulturális Központok Országos Szövetsége, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége, továbbá a Nemzeti Művelődési Intézet vesz részt az eseményen, amelynek támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az esemény fővédnöke dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. 

A rendezvény célja közművelődés intézményei és civil szervezetei nyitottságának és a helyi társadalomban betöltött közösségépítő és -fejlesztő szerepének bemutatása. 2016-ban a fő hangsúly az élő zene, ráirányítva a figyelmet arra, hogy a közösségi művelődési intézmények meghatározó szerepet töltenek be a hangszeres és énekes könnyűzene közösségi bázisának folyamatos szélesítésében, az együttesek működési feltételeinek és szakmai hátterének biztosításában. Az egész országot érintő a televíziós és rádiós kampánnyal pedig arra akarják felhívni a figyelmet, hogy közel 80 millió fős látogatottságával a művelődési házak, közösségi színterek a leggyakrabban felkeresett kulturális intézmények Magyarországon.

A programhoz kapcsolódó pályázati felhívások:

 1. Könnyűzenei helytörténeti pályázat (a Cseh Tamás Program együttműködésében)

2. Fotó pályázat

3. Szakmai innovációs pályázat: az élő zene közösségformáló lehetőségének új formái

Jelentkezés és regisztráció a programban való részvételre, illetve a részletes pályázati kiírások www.kulturhazak.hu oldalon.

Az intézmények és eseményeik regisztrációjának kezdete: 2016. január 11. A regisztráció határideje 2016. február 1.

A szöveg eredeti, hiteles forrása: http://www.kultura.hu/hamarosan-erkezik

Szólj hozzá!

A téma örök! Csak az a kérdés, hogy hányadik nekifutásra sikerül. Aki szerencsés, annak másodikra, de azért ez nem mindig van így. :) 

A Karinthyban Szilágyi Tiborral és Pápai Erikával a főszerepben! Vajon nekik sikerül? :)))

Bemutató: 2015. december 18-án

Második nekifutás

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Együtt

"A táncban benne van kicsinyben a világ: jóság, erő, lassúság mind együtt.
Az egyik ember ezt szereti, a másik azt, de nincs, kinek ne tetszenék a tánc..."
(Kalidásza)

1955-ben egy csapat kőszegi diák összefogásával létrejött az Ungaresca Táncegyüttes, melynek kiugró szakmai sikere elsősorban Pesovár Ernő munkásságának eredményezhető.
A táncegyüttes 1963-ban Vas Megye vezető együttese lett, s fő feladata:
„- a magyar nyelvterület tánckultúrájának színpadra állítása és bemutatása
- a ma embere érzésvilágának megjelenítése a magyar néptánc kincs felhasználásával, táncszínházi produkciók keretében
- a történeti tánchagyomány ápolása”
( Letöltés: 2015. november 16.: http://www.ungaresca.hu/ungares/ung.htm ) 

11999603_927517403978721_5359520081812333086_o.jpg

Az Ungaresca mellett 1990-ben megalakult a Senior. / Mindaddig ilyen fajta kezdeményezés nem volt, így ebben (is) az első helyet érte el :)  / A csapat volt Ungarescás tagokból jött létre, kiknek szíve mindig is a néptánc miatt és a néptáncért dobog. Kor alapján színes a felhozatal, 30-65 éves korig terjed a skála. A csoport vezetője Horváth János „Gedi” néptáncos, koreográfus, edző és barát. Szakmai munkájával hosszú-hosszú ideje szolgálja a néptánc hagyományának megőrzését és továbbadását, melyet maga a csoport is feladatának érez.
A csapat ötször nyerte meg az Európai showtánc bajnokságot, folklór kategóriában, arany minősítéssel. Felléptek Cipruson, Szlovákiában, Szlovéniában és Ausztriában , valamint főként Magyarország Dunán-túli részén.

Idén lett 25 esztendős a Senior csoport, jubileumi műsoruk címe: EGYÜTT
Együtt a 25 sikeresen eltöltött év miatt …
Együtt az Ungarescával, a múlt s jelen kontrasztjával…
Együtt a többi senior tánccsoporttal…
Együtt a közönséggel…
és Együtt a néptánc iránti tisztelet és szeretet miatt.

Az előadást ez az érzésvilág kísérte végig. Első számként került bemutatásra Horváth János Magyar nemzeti táncok című koreográfiája. Ezt követte Don Quijote, Ady verbunkja, In memóriám Pesovár Ernő (előadta a Körmendi Senior Együttes), az előadás névadó tánca, az Együtt, I. világháborús katonanóták, Csallóköztől Zoboraljáig, Vitnyédi táncok, Marossárpataki táncok ( Ungaresca Táncegyüttes előadásában), Vajdaszentiványi táncok, Cigánycsárdás és végezetül Kalocsai táncok .

Gyerekként számtalan előadásán voltam az Ungaresca Táncegyüttesnek és ezen az estén újra kisgyermek voltam.  Örült a lelkem, hogy ennek részese lehettem még csak szemlélőként is. Arról nem is beszélve, hogy az előadókat mekkora tapssal díjazták/díjaztuk. A sok csillogó szempár miatt megérte előadni és megérte megnézni. Nem csodálom, hogy még a hatodik X felett is vannak táncosok ( kik fiatalokat megszégyenítve táncolnak ), hisz ennek a közösségnek megtisztelő tagja lenni.

Minden néző nevében köszönöm a Senior csoportnak, hogy megajándékoztak Bennünket az előadással. További sikeres évtizedeket!

Képgaléria megtekinthető a vaskarika.hu weboldalon:

http://vaskarika.hu/hirek/reszletek/10822/

Programajánló: 60 éves az Ungaresca Táncegyüttes - Szombathely, 2015.12.05.: Agora Sportház

 

Készítette: Somlai Viktória Anita

Szólj hozzá!

Csontváry Kosztka Tivadar Az öreg halász című képét ha jobban szemügyre veszi az érdeklődő, akkor tűnik fel az öregember aszimmetriája.asp_620_csontvary-01.jpg

Ha ugyanis a festmény bal oldalát tükrözzük, egy teljesen új, önmagában tökéletes képet kapunk. És ugyanez történik, a jobb oldalával is.

asp_620_csontvary-02.jpg

asp_620_csontvary-03.jpg

Az emberi természet tökéletes ábrázolása. 


Kézdi Irén

Szólj hozzá!

images_4_1.jpgKristóf Ágota Trilógia című művének első részét vitte színre a Forte Társulat. A darabot 2013-as bemutatót követően Szkéné Színházban és számos vidéki színházban nagy sikerrel játszották. A műsorokat böngészve örömmel konstatáltam, hogy ismét műsorra tűzték október 30-án és november 7-én a Szkénében.

Ajánlom mindazoknak, akik kedvelik a kortárs színházat, ahol a díszletet zöldségek alkotják, ahol az erőteljesen narratív jellegű szöveget mozgással, tánccal, formákkal töltik meg.

 

Kézdi Irén

Szólj hozzá!

Emellett mi sem mehetünk el szótlanul! Magyarország minden formátumú sajtója Király Viktor amerikai sikerétől hangos...

Egy 31 éves fiatalember, aki Magyarországon amerikai, Amerikában magyar, 2008-ban megnyerte a Megasztár 4. szériáját, Magyarországon amerikaiként. Majd 2015-ben nagyot mert álmodni és elindult álmai, karrierjének csúcsa felé Amerikában magyarként. Nővérének (Király Lindának) unszolására benevezett egy amerikai tehetségkutató műsorba, és ami innen következik, az mindenkit meglepett, erre talán még saját maga legmerészebb álmaiban sem számított...

Azóta minden médium - amerikai és magyar egyaránt - próbálja megszólaltatni, akár csak egy rövid interjút közölni vele, de legalább egy két soros bejegyzésben megemlíteni hatalmas sikert aratott előadását, amelyet az amerikai The Voice 9. évadának színpadán, a négy világsztárból álló zsűri, Adam Levine, Blake Shelton, Gwen Stefani és Pharell Williams előtt ért el. Mind a 4 zsűritag saját csapatában szerette volna tudni Viktort, aki végül Adam Levine-t, a Maroon 5 frontemberét választotta mentorának.

"Igazi, eredeti tehetség vagy. Már most megmondhatom neked, hogy megnyerheted ezt az egész versenyt. Ebben 100%-osan biztos vagyok!” – mondta Adam Levine.

És íme a produkció, Marvin Gaye What's Going On című dalával Király Viktor lenyűgözte Amerikát:

 

Legyünk rá büszkék, drukkoljunk Király Viktornak!

Tarpai Szilvia

 

Szólj hozzá!

Programajánló

2015. október 22-én ( csütörtök ) a Vas Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban tart előadást Dr. Vekerdy Tamás gyermek-szakpszichológus. Az előadás címe: Belső szabadság-elég jó szülő, elég jó gyerek

Aki teheti, látogasson el Szombathelyre!

4.jpg

 

További szép hetet!
Somlai Viktória

Szólj hozzá!

SZOMBATHELY:mmt.jpg
Magyar Meteorológiai Társaság Szombathelyi csoportja

 

 

Meghívó

2015. 09. 25-én 18:00 órakor a Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában tart előadást Dr. Puskás János „Frontérzékenység az élővilágban”  és Kovács Erik „Klímaváltozás (alkalmazkodás-kihívás)” címmel.
E két előadás a Kutatók Éjszakája programjában is szerepelnek
(Helyszín: 9700 Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4. )

 

2015.09.29-én 18:00 órakor a Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában tart előadást Dr. Farkas György „Nepál- Földrengés előtt” címmel.
(Helyszín: 9700 Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4. )

 

 

További szép hetet!
Somlai Viktória

Szólj hozzá!