HTML

Együtt

"A táncban benne van kicsinyben a világ: jóság, erő, lassúság mind együtt.
Az egyik ember ezt szereti, a másik azt, de nincs, kinek ne tetszenék a tánc..."
(Kalidásza)

1955-ben egy csapat kőszegi diák összefogásával létrejött az Ungaresca Táncegyüttes, melynek kiugró szakmai sikere elsősorban Pesovár Ernő munkásságának eredményezhető.
A táncegyüttes 1963-ban Vas Megye vezető együttese lett, s fő feladata:
„- a magyar nyelvterület tánckultúrájának színpadra állítása és bemutatása
- a ma embere érzésvilágának megjelenítése a magyar néptánc kincs felhasználásával, táncszínházi produkciók keretében
- a történeti tánchagyomány ápolása”
( Letöltés: 2015. november 16.: http://www.ungaresca.hu/ungares/ung.htm ) 

11999603_927517403978721_5359520081812333086_o.jpg

Az Ungaresca mellett 1990-ben megalakult a Senior. / Mindaddig ilyen fajta kezdeményezés nem volt, így ebben (is) az első helyet érte el :)  / A csapat volt Ungarescás tagokból jött létre, kiknek szíve mindig is a néptánc miatt és a néptáncért dobog. Kor alapján színes a felhozatal, 30-65 éves korig terjed a skála. A csoport vezetője Horváth János „Gedi” néptáncos, koreográfus, edző és barát. Szakmai munkájával hosszú-hosszú ideje szolgálja a néptánc hagyományának megőrzését és továbbadását, melyet maga a csoport is feladatának érez.
A csapat ötször nyerte meg az Európai showtánc bajnokságot, folklór kategóriában, arany minősítéssel. Felléptek Cipruson, Szlovákiában, Szlovéniában és Ausztriában , valamint főként Magyarország Dunán-túli részén.

Idén lett 25 esztendős a Senior csoport, jubileumi műsoruk címe: EGYÜTT
Együtt a 25 sikeresen eltöltött év miatt …
Együtt az Ungarescával, a múlt s jelen kontrasztjával…
Együtt a többi senior tánccsoporttal…
Együtt a közönséggel…
és Együtt a néptánc iránti tisztelet és szeretet miatt.

Az előadást ez az érzésvilág kísérte végig. Első számként került bemutatásra Horváth János Magyar nemzeti táncok című koreográfiája. Ezt követte Don Quijote, Ady verbunkja, In memóriám Pesovár Ernő (előadta a Körmendi Senior Együttes), az előadás névadó tánca, az Együtt, I. világháborús katonanóták, Csallóköztől Zoboraljáig, Vitnyédi táncok, Marossárpataki táncok ( Ungaresca Táncegyüttes előadásában), Vajdaszentiványi táncok, Cigánycsárdás és végezetül Kalocsai táncok .

Gyerekként számtalan előadásán voltam az Ungaresca Táncegyüttesnek és ezen az estén újra kisgyermek voltam.  Örült a lelkem, hogy ennek részese lehettem még csak szemlélőként is. Arról nem is beszélve, hogy az előadókat mekkora tapssal díjazták/díjaztuk. A sok csillogó szempár miatt megérte előadni és megérte megnézni. Nem csodálom, hogy még a hatodik X felett is vannak táncosok ( kik fiatalokat megszégyenítve táncolnak ), hisz ennek a közösségnek megtisztelő tagja lenni.

Minden néző nevében köszönöm a Senior csoportnak, hogy megajándékoztak Bennünket az előadással. További sikeres évtizedeket!

Képgaléria megtekinthető a vaskarika.hu weboldalon:

http://vaskarika.hu/hirek/reszletek/10822/

Programajánló: 60 éves az Ungaresca Táncegyüttes - Szombathely, 2015.12.05.: Agora Sportház

 

Készítette: Somlai Viktória Anita

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsadalomkincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr938089808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása