HTML

Kedves korábbi blogot olvasók és érdeklődők!

Elnézést, hogy Műhelyünk ilyen hosszú ideig hallgatott, de a tanév vége és eleje (továbbá a szabadságok, illetve a magam figyelmetlensége) közbeszólt a tartalmak töltésébe. Most viszont nemcsak, hogy folytatjuk a munkát, de szeretnénk nagyon aktívak lenni a friss kulturális témák, olvasmányok, programok stb. ajánlásában. Így ma éjjel  két linket ajánlanék, melyek mindegyike hasznos időtöltést ad/hat.

Íme...

1. Megjelent a Kultúra és Közösség (www.kulturaeskozosseg.hu) legújabb száma, mely ez esetben tematikájában a városok különböző arcával/arculatával foglalkozik.

2. Az idei év - számomra legalábbis - izgalmas olvasmányának tartom a tavasszal megjelent Kritikai városkutatás című könyvet, melyről az alábbi pár mondatban olvashatnak is néhány összefoglaló gondolatot. A szöveg alatt pedig megtalálható a letölthető kiadvány linkje is.

 

Kritikai Városkutatás kötet

Kötet címe: Kritikai Városkutatás

Szerkesztők: Jelinek Csaba, Bodnár Judit, Czirfusz Márton, Gyimesi Zoltán

Sorozat címe: Társadalomelméleti Könyvtár

Sorozatszerkesztő: Kemény Vagyim

"Sok kitűnő kötet született Budapestről és a városkutatásról általában a rendszerváltás előtt és kiváltképp azt követően. Ez a válogatás más: más idők terméke. A városkutatás soha nem volt ennyire bevallottan interdiszciplináris, mint most, és e kötet különösképp sokat merít a társadalomföldrajzból, mind a politikai gazdaságtani, mind a politikai ökológiai vonulatából, és mindezt egy határozottan kritikai alapállásból teszi. Annyiban is más, hogy interdiszciplináris jellege ellenére elméletileg egységes, a kritikai társadalomtudomány felől közelít a város problematikájához. Szakít azzal a hagyománnyal is, amely aszerint különíti el a tematikus válogatásokat, hogy a példamutató „nyugati klasszikusok” munkáiból merít-e vagy hazai szerzők helyi esettanulmányokra támaszkodó tanulmányaiból építkezik; ezzel is utal az efféle elkülönítés nehézségeire és indokolatlanságára. A társadalmilag elkötelezett, kritikai beállítottságú társadalomtudósnak épp az a legnemesebb feladata, hogy ideológiakritikát gyakoroljon és szakmai tudása alapján alternatívákat, új lehetőségeket kínáljon. A kritikai városkutatás megmutatja, hogy megfelelő elméleti beállítottságból igenis van alternatívája a kettészakadó városnak, a privatizált köztérnek, a szegregációnak és a város peremére száműzött nyomornak.”

Bodnár Judit

Forrás: http://tek.bke.hu/kritikai_varos/kotet

 

A kiadvány letölthető az alábbi linkről: http://tek.bke.hu/kritikai_varos/sites/default/files/Jelinek%20Cs.%2C%20Bodn%C3%A1r%20J.%2C%20Czirfusz%20M.%2C%20Gyimesi%20Z.%20%282013%29%20Kritikai%20v%C3%A1roskutat%C3%A1s.pdf#overlay-context=kotet

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsadalomkincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr206855663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása