HTML

ÉRINTETTEK & ÉRDEKELTEK

Friss topikok

Címkék

 Már januárban feltettük a hírt...most pedig ismét  megerősítjük...

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretén belül rendezik meg első ízben a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót március 26. és április 7. között, amelynek díszvendége Oroszország lesz, de Grúzia, Szerbia és Irak is képviselteti magát a rendezvényen. Magyarországot Vidnyánszky Attila két rendezése képviseli a találkozón.

A Madách Nemzetközi Színházi Találkozó a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretén belül valósul meg összesen 200 millió forint költségvetésből – mondta el az esemény sajtótájékoztatóján Halász János, kultúráért felelős államtitkár. „Egy nemzetközi színházi fesztivál azért fontos, mert hosszú idő óta először lesz ilyen hazánkban és azért fontos, mert segítségével pozícionáljuk a magyar színházat” – tette hozzá a politikus. Továbbá emlékeztetett arra, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál számára tavaly 1 milliárd 650 millió forintot szavazott meg a kormányzat.

 

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója elmondta, hogy a fesztivál nem a versengés, hanem a találkozás szellemében jött létre és a célja nem más, mint az, hogy a közép-európai országok kultúráját közelebb hozzák egymáshoz. A teátrum igazgatója is hiánypótlónak és példa nélkülinek nevezte a kezdeményezést, és hozzátette: annak ellenére, hogy „színházakkal jól ellátott város vagyunk, nálunk nem alakult ki nemzetközi színházi fesztivál”. „Mi elkezdünk valamit, és reméljük, ez hagyománnyá válik itt a Nemzeti Színházban”- mondta a teátrum igazgatója.

Király Nyina, a rendezvény program koordinátora elmondta, hogy a szelekció alapját az orosz színház és színjátszás adta, és ők is lesznek az első fesztivál díszvendégei. A repertoárból kiemelte az Alekszandrinszkij Színházat, akik Dosztojevszkij A játékos című darabját teljesen új poétikai megközelítéssel tárják a nézők elé. A szelektor elmondta, hogy a nagy múltú orosz színház mára elismert képviselői mellett a fiatal nemzedék számára is bemutatkozási lehetőséget biztosítanak. Király Nyina hozzátette, hogy a szakmai programok is kiváló lehetőséget biztosítanak az alkotókkal való szakmai diskurzusra.

 

A Madách Nemzetközi Színházi Találkozó repertoárjában szerepel az orosz mester, Viktor Rizsakov rendezésében Gogol Revizor és Asztafjev Elátkozottak és meggyilkoltak című színdarabja. Az épp a Nemzeti Színházban próbáló Silviu Purcarete Shakespeare-rendezése, az Ahogy tetszik is meghívást kapott a mustrára. A bemutatásra kerülő darabok között találjuk még az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Sirály adaptációját, az Iraki Nemzeti Színház CAMP(Tábor) című előadását, valamint a bulgáriai Ivan Vazov Nemzeti Színház által előadott darabot, Moliere Don Juan-ját is. A nemzetközi találkozón Magyarországról Vidnyánszky Attila két darabbal vesz részt: a Mesés férfiak szárnyakkal és Johanna a máglyán című darab képvisei hazánkat és a magyar színjátszást a programban.

 

Az előadások mellett szakmai programokkal is várják az érdeklődőket a szervezők. Kerekasztal-beszélgetéseket szerveznek a következő tematikákban: A színész mint közvetítő, Identitás-szakralitás- teátralitás, valamint „Emlékezet és felejtés” – a színház hivatása a kortárs kultúrában” címmel.

 

A találkozó ideje alatt a Nemzeti Színház terében kiállítást rendeznek Madách Imre életéről.

 Forrás: http://www.kultura.hu/fesztival-talalkozas

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsadalomkincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr525745653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása